maandag 23 april 2012

Kanker is voor 90 tot 95 % te voorkomen

Kanker is voor 90 tot 95 % door leefstijl en omgeving bepaald en is dus te voorkomen.
De grootste studie ooit naar het verband tussen leefstijl en kanker is de EPIC studie. De studie omvat(te) 500.000 mensen uit 10 Europese landen die van 1996 tot 2007 gevolgd werden. Inmiddels is een deel van de resultaten bekend. Kanker is een aandoening die erg bepaald wordt door omgeving en lifestyle waarvan voeding natuurlijk een belangrijk element is.

Hieronder een aantal conclusies:

  • Fysiek actief leven verlaagt de kans op borst en dikke darm kanker en mogelijk baarmoederkanker
  • Vezelrijke voeding verlaagt het risico op dikke darmkanker, maagkanker en kanker van de slokdarm, maar niet van baarmoederkanker
  • Voeding met veel rood of voorbewerkt vlees verhoogt de kans op dikke darmkanker, maag kanker
  • Voeding met veel verzadigd vet verhoogt de kans op borst en prostaatkanker
  • Vrouwen die relatief veel vet eten vet eten hebben een groter risico op borstkanker
  • Het eten van veel vis vermindert de kans op darmkanker
  • Overgewicht verhoogt de kans op borstkanker na de menopause en verder op baarmoederkanker, nierkanker, dikke darmkanker, alvleesklierkanker, en slokdarmkanker
  • Mensen met een appelvorm hebben en hoger risico op dikke darmen alvleesklierkanker
  • Gebruik van veel groente en fruit verlaagt de kans op kanker. Echter niet de kans op borst, prostaat, eierstok nier kanker en lymfekanker( lymfomen) ..
  • Voeding met veel lycopeen verlaagt de kans op gevorderde prostaatkanker
  • Royaal zuivel en calciumrijke voeding verlaagt de kans op dikke darm kanker maar verhoogt de kans op prostaatkanker.
  • Roken verhoogt de kans op maagkanker, longkanker, Hodgkin lymphoom en baarmoeder kanker. Passief roken verhoogt de kans op longkanker.
  • Alcohol verhoogt de kans op borstkanker, dikke darmkanker maar niet op prostaatkanker

Uit het onderzoek blijkt dat kanker voor een belangrijk deel een leefstijl bepaalde ziekte is. Dat was eigenlijk al lang bekend. Er zijn volken waar kanker nauwelijks voorkomt tot ze emigreren en hun traditionele leefstijl laten vallen. Kanker kun je grotendeels voorkomen. Men gaat ervan uit dat slechts 5 tot 10 % van de kanker een gevolg is van een genetische afwijking en 90 tot 95 % van de kanker een gevolg is van omgeving en leefstijl. Van de sterfte aan kanker is 25-30% een gevolg van roken, 30-35% een gevolg van slechte voeding, 15-20% een gevolg van infecties en verder zijn straling, stress, gebrek aan beweging en milieuvervuiling oorzaak.

Dat vet eten een grotere kans op kanker geeft ligt niet aan het vet maar aan de totale hoeveelheid calorie├źn die met vet eten stijgt, zo is gebleken uit ander onderzoek. Toegevoegd moet dus worden: calorierijk eten verhoogt de kans op kanker . Ook uit dierexperimenten blijkt dat de kans op kanker sterk afneemt tot bijna nul onder invloed van een calorie beperkt dieet




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen